Help centre: 61 816 69 42 Mon-Fri: 8:00am - 4:00pm

Mexico Maragogype 250g Ziarno

DARMOWA DOSTAWA
Price:
PLN34.90

PLN139.60 / kg

Pieces:
We ship within 24h
Imponującej wielkości ziarna Mexico Maragogype posiadają idealnie pełny, aksamitny smak, dużą łagodność i wysoką słodycz kojarzącą się ze smakiem miodu i wanilii. Jest to kawa dedykowana osobom, które stawiają wysokie wymagania swojej porannej filiżance tego napoju. Idealna do french pressa – a dodatek mleka podkreśli jej naturalną słodycz.
Flavour profile
Intensity 4
Acidity 1,5
Straight from the Manufactory
and directly to you
Free delivery for
orders over PLN 70
We ship
within 24h
Map
Coffee grade
Maragogype
Growing altitude
800 - 1100 m n.p.m.
Processing method
Washed, Sun-Dried
Degree of roast
średnio ciemny (medium-dark)
Recommended brewing method
i
Description
Mexico Maragogype

Pośród wszystkich odmian Arabiki jest jedna, której ziarna odznaczają się naprawdę imponującymi rozmiarami. To Maragogype, zwana również Elephant Coffee Beans, która jest nawet dwukrotnie większa od pozostałych. Jej „słoniowe ziarna” posiadają idealnie pełny, aksamitny smak i charakteryzują się niepowtarzalną łagodnością. Jej słodycz przywodzi na myśl smak wanilii oraz miodu, a w bogatym bukiecie aromatów można wyczuć ciekawe nuty wytrawnego Brendy i długo dojrzewającego wina. Mexico Maragogype to kawa idealna do parzenia we french pressie, a odrobina mleka podkreśli jej naturalną słodycz. Polecana osobom, które stawiają wysokie wymagania swojej codziennej filiżance kawy.

Mexico Maragogype

Odmiana Maragogype

Maragogype to naturalna, spontaniczna mutacja odmiany Typica, która jest najstarszą z Arabik. Odkryta została w latach siedemdziesiątych XIX wieku w Brazylii w okolicach miasta Maragogipe (region Bahia). Wśród innych odmian kawowców wyróżniają ją duże liście i przede wszystkim duże owoce, od których pochodzi jej druga nazwa – Elephant Coffee Beans. Jej ziarna są nawet dwukrotnie większe od innych Arabik i zawierają bogaty wachlarz aromatów, które przy odpowiednim prażeniu tworzą złożony bukiet smaków w filiżance.

Pomimo tych wyjątkowych właściwości Maragogype nie jest uprawiana na dużą skalę. Powodem jest stosunkowo mała wydajność krzewów przy dużych nakładach pracy plantatora i wymaganiach rośliny odnośnie gleby. Krzewy Maragogype dobrze adaptują się już na wysokości 700 m n.p.m., jednak te najlepsze, które mają tak pożądane jakości jak pełny smak i bogaty aromat, rosną jeszcze wyżej. W Meksyku największym regionem produkującym ziarna tej odmiany jest Chaipas.

Mexico Maragogype

Prażenie dużych ziaren Maragogype wymaga dużego doświadczenia i umiejętności. Proces palenia przebiega powoli, w stosunkowo niskich temperaturach, dzięki czemu kawa osiąga tak głęboki, łagodny i aksamitny smak. Długie palenie redukuje kwasowość ziaren i uwydatnia ich naturalną słodycz oraz „żywy”, pobudzający aromat. Tylko dobre palarnie, takie jak MK Cafe Fresh, posiadają doświadczenie oraz niezbędne zaplecze technologiczne, które pozwala wypalać Mexico Maragogype.

Mexico Maragogype

Kawa z Meksyku

Kawa jest jednym z produktów, który przynosi gospodarce Meksyku największy dochód i stanowi źródło utrzymania wielu drobnych rolników. Meksykańskie ziarna są szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych, co spowodowane jest bliskością geograficzną i ich łatwą dostępnością.

Mexico Maragogype

Meksyk to również największy producent kawy organicznej, którego udział w światowym rynku wynosi nawet 60 %. Warunki jej uprawy przypominają środowisko naturalne, w którym krzewy kawowe rosną dziko w towarzystwie drzew i innych roślin. Do produkcji kawy organicznej nie wykorzystuje się skomplikowanej technologii ani sztucznych nawozów. Uprawiana jest głównie przez drobnych rolników, szczególnie w regionach Chiapas i Oaxaca, w których żyje największa ilość ludności rdzennej.

Mexico Maragogype
Reviews

This product has no reviews. Add the first one.

Add review